verslag bagger,
weer of geen weer, het blijft bagger.
De inleiding
Bagger is een soort veld project van een week, waar je dingen gebruikt die je hebt geleerd. De meeste derde klassers hadden er veel zin in. Maar het bleek toch zwaarder dan verwacht, grondboringen doen voor aardrijkskunde en appels tellen voor biologie.
De Dagen van de week
Op de eerste dag was iedereen vol goede moed, en omdat je een fiets bij bagger moest krijgen gingen de meesten op de fietsen. De heen weg kwamen de meesten al helemaal moe en verhit aan. Er was een grootte schuur waar we alle posters moesten maken. Je kreeg daar ook te horen wat je moest doen en aan welke tafel dat vak werd gedaan. Ik moest op maandag Natuurkunde doen, daarvoor moest je beestjes vangen om te kijken wat de biologische waterkwaliteit was. Daarover moest je later op de middag een poster maken. Ik vond het goed dat als je klaar was de leraar samen met jouw groepje de poster ging behandelen. We moesten ook weer terug fietsen, maar op die dag was een gigantische storm en we moesten ook nog eens tegen de wind in fietsen.
De volgende dag was iedereen al grimmiger, en moe. Wij hadden scheikunde en daarvoor moesten we een paar potjes met water vullen. Als je daar klaar mee was, moest je proefjes doen. Daar had je keuze uit vier dingen: ph-waarden en het zuurstofgehalte, fosfaatgehalte, stikstofverbindingen en ammonium. Als iedereen klaar was met zijn of haar proefje kon er weer een poster gemaakt worden.
De derde dag had bijna niemand meer zin in bagger. Mensen waren moe, maar toch was iedereen aardig tegen elkaar. Wij hadden deze dag fruit, biologie. We zijn naar twee boomgaarden geweest en hebben daar appels moeten tellen om er achter te komen hoeveel je er eigenlijk mee verdienden, en dat te vergelijken met de andere boomgaard. Ook daar moest je weer een poster over maken. Dat vonden ik en mijn groepje het ergst; elke dag een poster maken.
Donderdag moesten ik en mijn groepje het zwaarste vak doen, aardrijkskunde. We hebben grondboringen gedaan om te weten te komen waar we op stonden, een oeverwal, komgronden of op een stroomrug.
Daarna hebben we nog de dijk op gemeten. We waren hier als eerste mee klaar dus konden ook als eerste beginnen met de poster. We waren snel klaar dus konden we ook vroeg naar huis.
Vrijdag en de laatste dag waren de spanningen weer hoog op gelopen binnen ons groepje. We hadden vandaag het leukste vak, namelijk tekenen. We hadden twee uur om schetsen te maken van bepaalde elementen. De opdracht was om de vier elementen; vuur, aarde, lucht en water in het schilderij te verwerken. Iedereen ging een eigen weg en tekende wat hij bij een element vond passen. Uiteindelijk kwamen we samen in de grootte schuur om van de schetsen een schilderij te maken. De spanningen liepen hoog op omdat alles wat ik en Robin deden verkeerd was. Uiteindelijk ben ik toch blij dat ik in dit groepje zat want we hadden wel hele aardige mensen en uiteindelijk was het heel gezellig.
Alles bij elkaar was het een geslaagde week waar we erg van hebben geleerd. We zijn ook een ervaring rijker over stormen. Het was een leuke maar vermoeiende week.